Vedligeholdelse og vaskeanvisning

Uld
Ulden har en speciel egenskab til at opfriske sig ved hjælp af den syre der er i luften. Derfor kan du ha dit uldtøj betydelig længere end tøj af enten bomuld eller syntetiske stoffer. Uld afviser snavs og bliver rent med skånsomt vaskemiddel.
Uld består af samme stoffer som dit eget hår. Plej derfor dit uldtøj ligeså omsorgsfuldt. Alle produkter af uld har bedst af at blive vasket med biologisk uld vaskemiddel. Uldens gode egenskaber kommer i størstedelen fra dens naturlige fedtindhold. Uldfiberen indeholder lanolin. Hvis ulden vaskes med universal vaskemiddel der effektivt løsner fedt, forsvinder lanolinen og dermed uldens gode egenskaber. Tøjet bliver groft og ”tavst”.
Ulden har bedst af at blive vasket i hånden. Alternativt kan den vaskes på et varsomt uldprogram eller et program for håndvask. Centrifuger let og kom den ikke i tørretumbleren. Stræk tøjet i våd tilstand for at få den ønskede form og bred det derefter ud for at tørre. Tørres den hængende, hæng den op i folderne og træk kraven kraftigt nedad. Så bibeholder den sin form. Tør ikke uldtøj i direkte sollys, i nærheden af en ovn eller anden varmekilde.
Uldtøj føles friskt selv under langvarige strabadser. Luftens syre sørger for lugten. Ved at lufte dit uldtøj regelmæssigt, behøver de ikke vaskes i ugevis.
Uldtøj som du alligevel vasker ofte, har godt af en uld kur (lanolinbehandling). Behandlingen sker via håndvask, ej i maskinen. Ulden bevarer sine oprindelige egenskaber og sin blødhed bedre og bliver ikke så hurtigt slidt. Specielt uld bukser bør fedtes ind med uld kur regelmæssigt. Tips: gi børnenes uld undertøj uld kur regelmæssigt; så vil de gerne have deres ”fløjlsdragt” på.
Vores uldtøj er ikke antimøl behandlet eftersom antimøl behandlingen er skadelig for menneskers helbred, specielt i tøj da der er direkte hud kontakt.
Møl og pelsklanner der kan lide uld findes overalt omkring os. Derfor bør uldtøj der ikke bruges regelmæssigt, opbevares i plasticpose.


Uld/silke
Silke er, ligesom uld, en proteinfiber og indeholder samme stoffer som i din hud og i dit hår. Derfor bør man pleje sine silke- og uldbluser meget ligeså omsorgsfuldt. Tøjet har godt af at blive luftet, det mindsker vaske behovet. Brug altid biologisk vaskemiddel for uld/silke. Silke bør ej vaskes med vaskemiddel der indeholder enzymer. Enzymer laver små huller og silke mister sin blødhed og sin naturlige glans.
Vask helst uld/silke i hånden. Alternativt i vaskemaskinen på et skånsomt uld program eller et program for håndvask. Centrifuger let og kom den ikke i tørretumbleren, Stræk tøjet i våd tilstand for at få den ønskede form og bred det derefter ud for at tørre. Tør ikke uldtøj i direkte sollys, i nærheden af en ovn eller anden varmekilde.
 

Økologisk bomuld
Tøjet vaskes i maskinen på 40-60 C med økologisk vaskemiddel. Kom det ikke i tørretumbleren. Stræk tøjet i våd tilstand for at få den ønskede form og hæng det derefter op for at tørre. Stryg ved behov på vrangsiden med temperatur der passer til bomuld.
 

Information
Vask dit uld- og silketøj varsomt. Valget af vaskemiddel er vigtigt når du skal vaske. Vi anbefaler biologisk vaskemiddel, som f.eks. Sonett. Syntetisk vaskemiddel er ofte skadelige for de fine naturfibre. Du kan finde syntetisk vaskemiddel som ifølge emballagen passer uld og silke men de er ulempelige pga. alle kemikalierne. Produktgarantien gælden kun tøjet har været vasket med vaskemiddel vi anbefaler.
 

Skadedyr
Alt materiale der er af organisk oprindelse vender på et tidspunkt tilbage til naturens kredsløb. Omgivelserne er fyldt med små ”hjælpere” som f.eks. levnedsmidler, bestøvere, nedbrydere osv. Visse skadedyr kan ødelægge vores uldtøj. Møl, og frem for alt pelsklanners larver, hygger sig godt med uldens æggehvide stof: keratinet. Kemisk antimølmiddel er ikke helt ufarligt for mennesker og vi har derfor valgt ikke at sælge tøj der er behandlet med dette.
 

Klædemøl
Klædemøllen er en lille, ensfarvet gulbrun og en anelse guldglinsende sommerfugl, som har et rustbrunt hoved. Klædemøllen findes overalt hvor menneskeligt liv findes. I byerne kan man finde møl f.eks. i duernes reder eller i andre små dyrs reder. Den flytter til og med ind i huse hvis der findes egnet mad. Kort levetid og flere nye generationer per år er et andet af møllens kendetegn. Forår og forsommer er den mest livlig, når solen begynder at varme. Sommerfuglen dør kort efter befrugtning og efter at have lagt sine æg.
 

Pelsklanner
Voksne pelsklanner er små, næsten halvkugleformede mørkebrune insekter. Pelsklanneren forekommer kun i opvarmede rum i Norden. Den spiser ingenting og man kan se den året rundt. Den flyver og kan let sprede sig til et f.eks. etagehus. Den søger sig til lyset og kan derfor ofte ses på lyse overflader, fx vindueskarmen. Kort levetid og tre til fire generationer pr. år. Det er larverne der elsker uldtekstiler. Finder du flere små, runde hul ved siden af hinanden, så kan du regne med at det er pelsklammers larver.
 

Naturlig bekæmpelse
Opbevar det i plasticpose. Når du ikke bruger dit uldtøj bør du opbevare det i en tæt plasticpose (f.eks. i tøjets emballage) eller en anden tæt plasticpose.
Opbevar det køligt. Læg dit uldtøj i fryseren over sommeren eller ude om vinteren. Det er en effektiv måde at blive af med de små kryb. Bruger du tøjet regelmæssigt, er risikoen for angreb betydelig mindre.
Du kan beskytte dine uldtekstiler mod møl og pelsklammer ved at placere træstykker af rødt cedertræ i skabet hvor tøjet hænger. Træets naturlige, behageligt duftende cedertræolje fordriver selv sølvfisk, kakerlakker, myrer og lopper. Eller anvend cedertræolje som du drypper på træstykker og ligger i skabet.
Andre effektive planter er lavendel og malurt.