Uld

Uld holder kulden ude
Ulden hjælper os med at holde på kropsvarmen – og lige modsat når det er varmt vejr! Derfor kan det faktisk være rart med uldtøj når det er varmt ude, specielt for meget små børn der ikke rør sig så meget men bare ligger stille. Den som rør sig meget i uldtøj når det er varmt vejr får det selvfølgelig varmt

Uld har en kruset fiber
Den fiber giver materialet en vis luftighed og derfor bliver ulden ikke kompakt. Fiberen ”holder” på luften, isolerer luften og det gør at den leder varme eller kulde langsommere gennem ulden. Disse egenskaber er forskellige fra fårerace til fårerace. Jo kortere fibre, jo mere krusede, jo bedre isolerer de: Merinofårets uld ligger i absolut top. Krusningerne gør at materialet ikke ligger helt tæt på huden men derimod skaber et luftrum der virker isolerende.
 
Uld transporterer fugten væk
Når vi sveder føres fugten gennem ulden til ydersiden uden at suge nævneværdigt meget til sig. Huden holdes tør og uldens varmeisolerende egenskab bibeholdes.
Uld varmer, selv når den er fugtig
I modsætning til andre materialer. Der suger tøjet fugten op og mister derved sin isolerende egenskab og køler os af i stedet for at varme os. Uld derimod kan absorbere op til 30 % af sin egen vægt uden at føles fugtig eller tabe sin form. Derudover kommer evnen til at transportere fugten fra kroppen gennem ulden til luften udenfor. Disse faktorer gør at uldtøj, trods fugt, sne osv., stadig varmer.
Uld er let at passe og selvrensende
Fibrene renses helt enkelt ved at blive luftet i frisk luft og tøjet behøver sjældent vask; en gevinst både for dig, din økonomi og miljøet.
Uldvask
Uldvask er bedst ved lave vandtemperaturer og med et mildt vaskemiddel. Et vaskemiddel der ikke opløser og fjerner det naturlige uld fedt lanolin. Lanolin beskytter fibrene og hjælper ulden med dens fantastiske evner. Vask på mere end 40 grader gør at stoffet krymper, filter sig sammen, mister sin form eller bliver stive.
Uld måles i ”mikron”, fibrenes grovhed i tusindedel millimeter. 17-23 mikron betyder høj kvalitet, at ulden er blød og at der kun er en meget lille del grove, stikkende fibre.