Stofbleer til alle                                      

Skrevet af Elin Gawell som har mange års erfaring med stofbleer
 
De som tror at stofbleer er svære, besværlige og utætte har endnu ikke fundet den rette ble. Markedet for stofbleer oversvømmes af forskellige nye opfindelser og systemer, der findes helt enkelt noget for enhver. Jeg håber at den her artikel vil inspirere flere til at prøve stofbleer og finde et system der passer. Man behøver jo ikke bruge stofbleer hele tiden: hvis man bruger en om dagen, sparer man 365 engangsbleer på et år. Derved er der sparet mange hundredlapper og desuden gjort en ekstra indsats for miljøet.
Forskellige typer stofbleer
Foldebleer – er de klassiske stofbleer. Kvadratiske stykker stof i rudevævet bomuld, flannel eller frotte. Man kan folde dem på mange forskellige måder så de passer dit barn. Billige eftersom man ofte kan købe brugte hvis man ikke vil bruge penge på nye. Når de ikke længere bruges som bleer, er de udmærkede hagesmækker, sutteklude osv. Findes i forskellige mål med det mest almindelige er 70x70cm, 75x75cm, 80x80cm eller 85x85cm. Personligt synes jeg at 80x80cm i rudevævet bomuld er de bedste, fordi jeg let kan tilpasse dem til børn i alle aldre. Fordelene med de rudevævet er, at de passer med den finurlige lille ble klemme ” Nappi Nippa” (fungerer oftest også på frotte). Jeg oplever også at de rudevævede bleer er mere holdbare end frotte (dvs. at en rudevævet ble måske kan bruges til en seks til ti blebarn mens en flannel kun kan bruges til tre). Frotte suger meget men bliver klumpet. Okay som natble men om dagen synes jeg ikke det fungerer. Over foldebleer skal man have blebukser på (se nedenfor). 
Formsyede bleer – er stofbleer der er formsyede så de kan bruges med det samme. På mange af udgaverne er det også muligt at lukke dem med f.eks. velcro, knapper, snore man kan binde osv. Fordelen med disse er at man slipper for at skulle folde bleerne dagligt men derimod behøver man oftest flere størrelser og man kan risikere at bleerne ikke passer barnet. Disse skal også anvendes med blebukser.
Blebukser – er oftest af uld eller det åndbare, vandafvisende stof PUL (polyuretan lamineret polyester). Ulden ånder bedre men PUL bukserne er tættere og kan vaskes i vaskemaskine med de beskidte bleer. Findes i varianter med lukke muligheder (velcro, knapper, snore man kan binde osv.) og som overtræksbukser. Overtræksbukserne fungerer bedst over bleer som i forvejen kan sidde oppe af sig selv, f.eks. bleer med lukning eller foldebleer med ”Nappi Nippa” klemmen.  
Alt i en bleer, All in one (AIO) – er, præcis som det lyder, en ble hvor det vandtætte spærrelag og den sugende kerne sidder sammen. Som en engangsble. Enkle i brug men det kan tage tid at finde en model der passer barnet og som sidder godt. De tørrer desuden så langsomt at det er en forudsætning at have tilgang til en tørretumbler. De er dyre.
Lommebleer – minder om AIO bleen, men her ligger den sugende kerne (indlægget) løst i en lomme mellem ydrestoffet af PUL og det inderste lag (består oftest af et stykke stof der slipper væske igennem men som alligevel holder huden tør). Det gør at de tørrer hurtigt og er lette at få rene. Desuden er det let at tilpasse mængden af absorberende materiale efter hvert enkelt tilfælde. Hele bleen, både buksen og indlægget, vaskes efter hver gang. Samme prisklasse som AIO bleerne.
Hvordan man vedligeholder stofbleer
Stofbleer bliver rene ved 60 grader. Nogle enkelte gange vil man måske vaske dem på 90 grader, specielt om man har en kraftig formsyet ble eller en AIO ble. En gang imellem kan de ha pletter, selv efter vask, men de bliver let bleget i solen (og når barnet har bleerne på, så ser man jo alligevel ikke pletterne). Af hensyn til miljøet skal vaskemaskinen altid være fuld. Jeg vasker mine bleer sammen med andet vasketøj hvis der er plads, alt bliver jo alligevel rent.
Der findes mange måder at opbevare bleerne på indtil de skal vaskes. Her er to som jeg har gode erfaringer med. Bleer der bare er tis i, ligger jeg direkte i blespanden (i vores tilfælde en foderspand med låg), mens bleer med afføringen i, først skylles ”rene” over toilettet med bruseren derefter vrider jeg vandet ud og ligger dem så i blespanden. Spandens låg forhindrer lugten i at brede sig. Jeg vasker hver anden dag nu for tiden men da jeg bare vaskede hver femte dag, stillede jeg spanden udenfor, så vi slap lugten. Vil man opbevare bleerne længere end to dage indenfor, så kan man skylle dem ”rene” og hænge dem til tørre. Når de har tørret kan de komme i vaskekurven. Jeg synes det er en besværlig metode, men har man brug for at opbevare bleerne en uges tid før man har mulighed for at vaske dem, kan det være praktisk at gøre sådan. At lade bleer ligge i blød indtil de skal vaskes, har jeg dårlige erfaringer med eftersom de nemt begynder at lugte og risikoen for at et barn kommer til at vælte baljen er stor.
Der er nogle som bruger f.eks. rispapir i bleen til at fange afføringen med. Det er vigtigt at tænke på, at selv om det står på emballagen at de kan spoles ud i toilettet, så er det faktisk en dårlig ide. Rispapir er vandfast papir, som kan stoppe afløbet og er affald som rensningsanlæggene ikke vil have. Kast dem i skraldespanden eller komposter dem.
Brug ikke skyllemiddel, det skader bleernes sugeevne og kan ødelægge lommebleer og AIO bleer ved at lukke det inderste lag stof til. Eftersom stofbleer vaskes ofte, er det bedst at vælge et vaskemiddel uden zeolit. Zeolit er små aluminiumspartikler der slider på tøjet. Nu for tiden findes der flere slags vaskemidler uden både forfat og zeolit at vælge imellem.
Blebukserne behøver normalt ikke at blive vasket efter hver gang. PUL bukserne skal bare vaskes om de er blevet meget våde, lugter dårligt eller er beskidte. Uld blebukserne skal bare vaskes lokalt om der er kommet afføring på og de vaskes helt når de ikke længere føles friske efter at de har hængt ude. Uld blebukser vaskes enten i hånden eller i vaskemaskinen på uldprogram. Det er vigtigt at bruge et specielt uld vaskemiddel eller olivensæbe eftersom enzymerne i det almindelige vaskemiddel ødelægger ulden. Uldbukserne behøver desuden at fedtes ind i lanolin med jævne mellemrum (uldkur).
Hvad er bedst?
Man kan naturligvis have forskellige slags bleer som man bruger ved forskellige lejligheder, f.eks. en natble, en hjemmeble og en udeble. Men oftest vil man alligevel satse på at finde noget der passer godt til hverdagen. Der findes flere aspekter som man bør overveje før man bestemmer sig:
Vask og tørremuligheder – frem for alt om man har adgang til tørretumbler. Skal bleerne tørre ved hængning, er foldebleer overlegne men selv lommebleer tørrer hurtigt. Man kan dog behøve flere indlæg end bleer eftersom de tørrer langsommere (om man ikke bruger foldebleer som indlæg). Kan man vaske ofte behøver man jo færre bleer og så gør det måske ikke noget om de er lidt dyre.
Økonomi – sammenligner man engangsbleer og stofbleer så lønner det sig mere eller mindre økonomisk med stofbleer. De dyrere slags er efterspurgte på genbrugsmarkedet og derved kan man få lidt af sine udgifter tilbage. Når man skal købe bleerne så svider det i pungen men det er jo trods alt en engangs udgift. Foldebleerne er billigst og AIO er dyrest, præcis som man kunne forvente.
Pasform – stofbleer findes i mange modeller og størrelser. Det er svært at vide hvad der kommer til at passe til ens barn og det kan derfor være dumt at købe en stor pakke med noget man aldrig har prøvet. De fleste mærker findes i flere størrelser men også i onesize alternativ. Onesize bleer sidder ofte dårligt på nyfødte. I begyndelsen vokser babyen hurtigt og for at slippe for at købe en masse dyre bleer som babyen hurtigt vokser ud af, er foldebleer et godt alternativ. Små babyer ligger stille når de får byttet ble og derfor har man god tid til at få bleen til at ligge ordentligt. Om man senere vil bytte til lommebleer, så kan man jo bruge foldebleerne som indlæg.  
Brugervenligt – Lommebleer og AIO bleer er nemme at bytte. Mange af dem kan bruges som blebukser og man kan bytte når barnet står op. Men ingen af de her system er så svære at man ikke kan lære sig dem og efter et stykke tid vil det føles nemt.
Miljø – at bruge stofbleer er i almindelighed godt for miljøet men der findes nogle stofbleer der er mere miljøvenligt end andre. Foldebleerne til mange børn (i og med de ikke har nogle søm eller lynlåse der går i stykker), de tørrer hurtigt, findes i økologisk bomuld og er miljømærkede. Strikket uld bukser i overtræksmodellen bliver bare bedre jo mere de bruges. Uld er et genbrugs egnet materiale, kan komposteres og findes økologiske. Desuden behøver uld bukser ikke vaskes så ofte som PUL bukser.
Materiale – Visse barn tåler ikke syntetiske stoffer, de behøver naturmateriale mod huden. Andre børn tåler ikke lanolin i ulden, de behøver PUL bukser. En del børn tåler ikke fugtigt bleer, så der får man enten bytte ofte eller bruge en form af tør-rumpe-indlæg, dvs. et stykke stof af enten syntetisk materiale, silke eller uld der slipper tisset igennem men som samtidig er blødt mod barnets hud.
Hvor mange skal man bruge?
Det anbefalede er, at man vasker hver tredje dag og køber 24 bleer. Men i virkeligheden kommer det an på om flere forskellige ting som hvor ofte man bytter ble, hvor ofte man vasker, hvor lang tid det tager at tørre osv. Man må lave sin egen beregning. Jeg vil være sikker på altid at have rene bleer, at jeg kan skifte så ofte jeg vil og skal man være det og vasker man hver tredje dag, så synes jeg at 36 stk. er et bedre antal. Mht. blebukser, så synes jeg 5 er et godt antal, men flere skader aldrig.
Hvad har jeg valgt?
Efter at jeg med mit første barn har prøvet en stor del af hvad der findes på stofble markedet, er jeg landet på den mindst avanceret model: den rudemønsterede foldeble (størrelse 80x80cm) med strikkede uldbukser af overtræksmodellen og ” Nappi Nippa” klemmen. Det er miljøvenligt, af naturmaterialer, passer til alle børn og er ganske let at håndtere.


Elin Gawell 

At folde bleer:

1. Fold bleen på midten
2. Fold bleen en gang til på midten. Se til at du har de åbne hjørner op til højre
3.Træk det øverste lag lige ud venstre så at det bliver en trekant af det øverste lag.
4.Vend på bleen så at du får trekanten underst.
5. Fold det øverste lag sammen flere gange så det dannes en tykkere del i midten. 
    Det er delen i midten der danner selve bleen.